Pentru că este o minunată zi de luni (mai pe la prânz așa) și viața de la un etaj 6 cu priveliște peste toată imensitatea orașului (zici că stau în New York) și a împrejurimilor și pentru că îmi place să îmi țin promisiunile, am pornit la drum pentru completarea poveștii de aici.
Mai precis prind manușa pe care a aruncat-o libraria online Libris de a scrie despre lectură, motive și cărți online.
Așadar mai arunc un ochi pe fereastră, mai simt un pic din ritmul vietii și...fac o pauză. Am nevoie de un pahar de cafea pentru că e cel mai fain să scrii în timp ce mai bei o gură din lichidul zeilor.
Punctul A - o întrebare simplă: "De ce citesc?" care ar trebui să meargă după parerea mea și spre: "De ce avem nevoie de lectura?"
Și pe cât de simplă e întrebarea pe atât de alambicate sunt răspunsurile. Am stat câteva dimineți cu dezordine în gânduri și ochii pe fereastră în așteptarea unei ordini. N-a venit, dar mă gândeam să vă fac cunoștința cu dezordinea din mintea mea:
10 motive:
1. Pentru că îmi place, de când ma știu mi-a placut. Când nu știam să citesc îmi plăcea și aveam nevoie să ascult și apoi m-am descurcat singură. Îmi aduc aminte cu drag de Legendele Olimpului, Legendele Românilor, prima carte citita ”Micul Lord” și multe altele.
2. Pentru că iubesc mirosul cărții (fie ea veche sau nouă): cărțile vechi aduc cu ele mirosuri de experiență și de istorie și cele noi au un miros de cerneală proaspăt uscată, de seva de copac transformat în hârtie (sau cel puțin așa îmi place mie să cred) și de avânt spre noi experiențe.
3. Pentru că mă relaxează: imaginea de relaxare maximă este cu o ceașcă de ceai aburind și o carte bună sau un cocktail de fructe și o carte bună, într-o cabană de munte înconjurată de zăpadă sau o plajă cu nisip fierbinte și auriu sub briza mării (în funcție de sezon). Știu, e atât de clișeistic, dar e imaginea mea, definiția mea pentru relaxare.
4. Pentru că îmi eficientizează timpul. Am mereu o carte cu mine atunci cînd știu că am timp de pierdut: în autobuz, la cozi, etc, astfel mă detașez, nu mă enervez și câștig timp, nu îl pierd.
5. Pentru că pot să visez și să îmi dezvolt imaginația. Aici nu cred că mai am ce zice, eu oricum visez mult prin definiție și imaginația este dezvoltată, dar dacă n-aș fi citit oare ar mai fi fost așa?
6. Pentru că mă învață să gândesc sau să privesc problemele din alte unghiuri, ceea ce duce la alte soluții (inovatoare??). În categoria asta aș include mai mult cărțile non-ficțiune, dar de ce nu și pe cele de beletristică, atunci când ma suprapun caracterului principal și încerc să îl înțeleg atât de mult încât aplic în propria viață anumite lucruri pentru a vedea rezultatul.
7. Cărtile sunt pline de informații și idei noi și mă ajută să mă exprima mai concis și să îmi îmbogațesc vocabularul (da, și adulții trebuie să facă asta, nu doar copii)
Ce ar fi dacă am inaugura din nou "un caiet cu expresii frumoase" ca în școala mică, cea mai mică?
8. Pentru că îmi antrenez mintea încercând să trasez o linie imaginară între cartea citită și multe alte informații despre autor, perioadă, evenimente, etc.
9. Pentru că este singura modalitate de a face cunoștință cu oameni cu care altfel nu aș fi reușit să interacționez, scriitori din alte timpuri prin intermediul gândurilor lor trecute pe o foaie de hârtie.
10. Pentru că doar astfel pot calatorii in timp. Cine zicea că nu s-a inventat mașina timpului?
Tot gândindu-ma la tema asta: De ce ar trebui să citim? mi-au trecut prin fața ochilor mii de imagini.
În primul rând m-am gândit că orice societate preistorică a reușit să existe și să se dezvolte doar în momentul în care a descoperit un mod oarecare de a scrie, de a transmite informații din generație în generație.
În Egiptul antic scribii erau oameni de vază dacă nu mă înșel, foarte importanți în orice caz.
În al doilea rând, m-am gandit la un film pe care l-am vizionat acum ceva timp în care societatea decăzuse în așa hal încât nu mai putea fi vorba de o readucere pe linia de plutire, oamenii pur și simplu se prostiseră. Îmi pare rău doar că nu îmi pot aminti numele filmului, dar ideea este că singura soluție a fost descoperirea vechii biblioteci și ăsta fost singurul mod în care s-a putut face o schimbare.
În al treile rând, cel mai recent film pe care l-am vazut a fost Oblivion și una dintre concluziile filmului este că o carte poate trezi sentimente de mult uitate într-o clonă. Destul de șocant, chiar dacă un pic tras de păr.
Concluzionând, de ce ar trebui să citim? Pentru că putem, pentru că alții și-au dat viața pentru ca noi să avem această posibilitate, pentru că ne înfrumusețăm existența și nu în ultimul rând, oricât de radical ar suna, pentru ca să evoluăm ca omenire.
În încheiere aș vrea să știu voi de ce citiți sau dacă citiți si de ce sunt importante cărțile în viața noastră sau dacă ar trebui să fie.
O zi și o săptămână cât mai frumoasă vă doresc!
Draga raluca, ma bucur ca ti-ai luat inima-n dinti si ti-ai facut un blog.
RăspundețiȘtergerecand ajung in tara o sa te ajut cu ceva sfaturi.
pana atunci, am zis sa iti pun la discpozitie o colectie de carti online pe care tu sau cititorii tai le pot descarca :)
Sunt carti depsre istorie, e tot ce am in momentul asta pe site.
http://www.insidedoc.com/search/filter/categps-Books__subcategps-History%20Romanian%20Books__
am pus linkul sa fie mai usor accesibil, in numele meu.
ȘtergereMultumesc pentru comentariu si link!
ȘtergereCartile ca o masina a timpului...asta mi-a placut foarte mult. Nu ma gandisem niciodata la carti in felul asta :)
RăspundețiȘtergereFoarte interesanr, Cristi! Și mulțumesc și eu pentru link. Îmi plac cărțile de istorie... Cât am fost mică, m-au fascinat Legendele Olimpului, apoi tot ce ținea de Antichitatea Helenă, încet-încet am descoperit Egiptul și America Centrală și de Sud ...Dar, nu pot nega, beletristica este preferata mea - plăcerea e parcă mai mare în acest caz ... mai ales dacă îmbină istorie, arheologie, puțină acțiune cu o poveste frumoasă. Mult succes Raluca!
RăspundețiȘtergereofff, ”interesant” și nu interesanr ....
RăspundețiȘtergerecircula pe undeva o chestie "cititul te face sexi " sau ceva in genul...eu nu citesc din cauza asta :-))(sunt destul de "citita " a se intelege "sexi" si modesta), dar e inca un argument "pro" citit...
RăspundețiȘtergereMi-e imi place sa citesc carti de la anticariat ...sa le simt parfumul de vechi si sa-mi imaginez in ce circumstante proprietarul a cumparat cartea respectiva , daca a primit-o cadou , cu ce se ocupa...bineinteles ca si subiectul cartii ma atrage, nu numai cine a citit cartea inaintea mea...
Si mai e frumos sa vezi cum teancul de carti creste pe zi ce trece..si sunt carti trecute prin mainile tale ...care devin o parte din tine..
In plus te atasezi de personajele tale , de locurile descrise ...si mai e fain cand esti asa de prins incat nu mai auzi nici telefonul , nici cine intra in camera...
In concluzie eu cand vreau sa citesc , citesc si ma simt mai "bogata" ,"desteapta" si inevitabil mai sexi :-)))
Frumos articol! Și eu aș vrea un "un caiet cu expresii frumoase"... E greu să dau un motiv precis pentru lectură. Ca și tine, citesc de când mă știu. :)
RăspundețiȘtergereDar te-ai intrebat de ce nu citim?
RăspundețiȘtergereMa regasesc in motivele pe care le-ai expus, din punctul meu de vedere lectura ar trebui sa ocupe un loc important in viata noastra, fiindca ne ajuta sa ne imbogatim atat spiritual, cat si intelectual.
RăspundețiȘtergere