marți, 17 decembrie 2013

Unele lucruri nu se schimbă niciodată

Acum mai bine de 10 ani, într-un sătuc din inima munților – stație terminus pentru calea ferată – trăiau așa cum trăiesc și acum oameni de toate formele și culorile. Vremurile erau așa cum obișnuiesc să fie vremurile, uneori mai bune, alteori mai puțin bune.

Ciclul vieții se rotea într-un ritm considerat de majoritatea oamenilor normal. Școala, biserica, gara, primăria, biblioteca, strada principală, toate contribuiau la farmecul aparte al acelui sătuc.



Duminica era zi de biserică și apoi de târg. Pe toată strada, de-a dreapta și de-a stânga căii ferate se lungeau tarabe cu vrute și nevrute, un fel de obor sau un fel de mall din zilele noastre, doar că în aer liber. Puteai să găsești pe acolo tot ce își dorea suflețelul tău.
Copiii găseau acadele multicolore și dulciuri felurite, fructe parfumate și jucării de pluș, plastic sau lemn. Gospodinele găseau ingredientele pe care urmau să le adauge celor deja existente prin bătătură pentru a își bucura familia cu diferite bunătăți în săptămâna viitoare. Domnițele erau răsfățate cu hăinuțe la modă, stofe colorate ce urmau să ajungă la croitoreasă pentru a fi transformate ca prin magie în costumații unice. Domnii găseau jucării de oameni mari: scule și chilipiruri, numai bune pentru meșteritul de zi cu zi de pe lângă casă. Ce mai, toată lumea era mulțumită și fericită după o astfel de zi de târg.

Este adevărat că pe atunci gusturile erau mai simple, nevoile mai puține și dorințele mai ușor de mulțumit, dar în esență timpurile nu se schimbă atât de mult pe cât credem noi.

Acum, dupa ce au trecut mai bine de 20 de ani din acele momente ce acum par scoase din povești, ritualurile de cumpărături se petrec în alte spații mai colorate și mai acoperite. Plăcerea, însă este aceeași.

Poate gusturile au devenit mai sofisticate, dorințele și nevoile un pic mai mult modelate de reclamele zglobii și distractive de la televizor, dar în esență, bucuria de la cumpărături este aceeași.

Gospodinele merg acum la super-market pentru a se aproviziona cu bunătăți ce vor bucura familia în săptămâna ce va urma;


copii, în magazine specializate din mall-uri, cer și acum dulciuri colorate, jocuri și jucării de pluș, lemn și plastic;

domnițele vor accesorii, parfumuri, cosmetice și hăinuțe unice, hand-made sau custom-made, dacă se poate;

domnii caută mereu alte jucării de meșterit una-alta pe lângă o mașina sau mașinărie de pe lângă casă.

Unele lucruri nu se schimbă niciodată, doar ambalajele diferă. Tradițiile și bucuria pe care ele o aduc este neprețuită.

În zilele noastre, pentru a ne fi mai ușor să ne bucurăm de cumpărături, Piraeus Bank ne pune la dispoziție un card cu promoții
ce intră într-o promoție valabilă până la 31 Ianuarie, și anume, ne dă înapoi 3% (max. 300 RON) din bănuții cheltuiți oriunde în lume dacă le achitam cu unul din cardurile de credit Visa Exclusive Gold sau Piraeus Visa Exact.

Am accesat și eu pagina promoției, în căutare de informații despre card și mi s-au părut interesante, mai ales că parerea mea este că un card de cumpărături poate fi un ajutor cu condiția de a ști să jonglezi cu el și condițiile pe care le implică.

Una peste alta eu zic că este un ajutor bine-venit pentru a ne simți din nou bucuroși la cumpărături!

*Articol scris pentru o campanie Blogal Initiative!

4 comentarii:

  1. ai scris dragut! era mai bine cu gusturi mai simple!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, era. Totusi si acum putem sa ne pastram gusturile simple chiar daca s-a schimbat forma.

      Mie imi plac in continuare targurile si balciurile, o fi reminiscenta din copilarie?

      Merci de vizita!

      Ștergere
  2. vizavi de "reminiscente" dar si de "lucruri simple" si ale vietii bucurii, din tot tabloul atent desenat ceva mai sus, acolo, din sufletul targului, a ulitei si a muntilor, lipseste parca una dintre cele mai ancestrale porniri - pescuitul. Altfel, excelent scris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pescuia mai putin in zona, dar intr-adevar pestele si prinderea lui fac parte dintre activitatile ancestrale ale oamenilor.

      Multumesc de vizita!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Abia astept sa iti citesc parerea!