miercuri, 22 mai 2013

Ce se mai intampla in micul-marele oras industrial?

Acum unul sau doi ani obisnuiam sa plecam mai mereu in week-end. Nu in locuri sofisticate, dar asa ca sa descoperim ceva nou sau sa evadam pe un traseu de munte. Anul asta ne-am pierdut un pic in activitatile zilnice si n-am prea iesit din cotidian, am fost un cuplu clasic cum obisnuiam eu sa glumesc. Ne-am petrecut iarna in oras.

Totusi, acum a venit primavara si odata cu ea diverse activitati inedite as spune eu pe care le-am imbratisat cu dor de nou si cu uimire in legatura cu dorinta in crestere a oamenilor de a participa. Pe scurt imi place ca lumea nu mai sta pe acasa si iese, alege si incearca.

Casa Casatoriilor - o farama din ce a fost...


  • La sfarsitul lui aprilie am reusit sa ajung la "Turul Ploiestiului Istoric". Un tur gandit de autorul blogului Republica Ploiesti, blog pe care il urmaresc de ceva timp, cred ca sunt 4 sau 5 ani. Tot citind si rasfoind am reusit sa aflu o gramada de lucruri despre orasul care m-a adoptat sau pe care l-am adoptat eu(depinde din ce unghi privesc lucrurile) acum mai bine de o decada. Am aflat ca trecutul nu e intodeauna mai frumos ci doar interesant, am aflat povestea cladirii pe langa care treceam in fiecare zi catre liceu si am putut sa ma transpun in timpuri nu atat de departate si totusi cu un farmec aparte.

Si a venit ziua cea mare, pe 21 aprilie impreuna cu mama mea si cu o buna prietena ne-am prezentat la locul de intalnire, mai precis fosta Casa a Casatoriilor si ne-am alaturat unui grup de oameni la o plimbare pe strazi condimentata cu explicatii, povesti si poze sau vederi vechi. Pentru transpunerea in timp trebuie sa ii multumim lui Lucian, cel care a avut initiativa asta. Ideea e ca mi-as dori sa fie mai multi oameni asa, oameni cu idei, dorinta si initiativa de a le transpune in practica.

Acum la aproape o luna de la acel tur ma mai opresc in diverse locuri si imi aduc aminte, aici a fost primaria in nu stiu ce perioada, asa s-a trasat Bulevardul Castanilor si cate si mai cate.

  • Trecand de la una la alta, pe 11 mai la Aerodromul de la Strejnic a avut loc un Miting Aviatic care a strans lume cate frunza, cata iarba. Era fascinant de privit de la departare marea de oameni care ramasese cu ochii spre cer. A fost un spectacol aviatic frumos, primul pe care am avut ocazia sa il observ si a avut de toate: zbor in tandem, salturi spectaculoase cu parasuta, toate ajutate din plin de cerul senin.

  • Pentru a incheia frumos si cronologic povestea despre activitati din marele-micul oras industrial voi trece in revista Noaptea Muzeelor care s-a desfasurat sambata. Nu prea stiam la ce sa ma astept, dar am zis sa profit de o plimbare sub clar de luna cu substrat cultural.
Asa ca mi-am luat barbatul de mana si am pornit incet dar sigur spre Muzeul Petrolului pe care imi doresc sa il vizitez de ani buni si cum am aflat ca s-a redeschis am profitat de ocazie. In drum spre am facut un mic popas la Muzeul Memorial Paul Constantinescu unde am putut sa vizualizam partituri, discuri si documente cu si despre marele compozitor dupa care a fost numita si Filarmonica din Ploiesti.

Ajunsi la Muzeul Petrolului am dat o raita prin curtea frumos amenajata cu diverse masinarii si utilaje folosite pentru extragerea titeiului din vechime si pana in prezent si apoi am intrat in cladirea propriu-zisa. Aici am putut admira machete care spun povesti despre cum s-a dezvoltat Ploiestiul datorita petrolului si evolutia procedeelor de extractie si prelucrare de la cele manuale cu cal si caruta la cele ultra-moderne din zilele noastre.
M-a distrat stramosul Castii de Protectie - Palaria de Protectie care arata exact ca o palarie pe care o purtau domnii in vremi de mult apuse, doar ca era din fier. Imi pare foarte rau ca nu am facut poze, dar mereu uit aparatul acasa!

In concluzie a fost o plimbare frumoasa si educativa desi sunt de parere ca tot mai bine e sa vezi in tihna un muzeu eventual si cu explicatii multe si elaborate, dar totusi e frumos si salut initiativa.

Spre finalul plimbarii noastre vorbeam despre faptul ca e atat de reconfortant sa simti orasul ca traieste, ca se intampla diverse evenimente si lumea iese si participa.

Voi ce parere aveti despre genul asta de activitati? Cum va petreceti timpul fara a evada din orase?

Zi frumoasa ca de mijloc de saptamana!

4 comentarii:

  1. Spre rusinea mea, ies tot mai rar din casa, tot mai rar ma plimb pe strazile Ploiestiului, tot mai rar intru intr-un muzeu.
    Pana la urma ce se intampla cu fosta Casa a casatoriilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totul se poate relua si orice reinceput este mai greu, dar merita macar din cand in cand.

      Pai, fosta Casa a Casatoriilor a fost revendicata de mostenitori, multi si marunti, apoi vanduta la un fond de investitii care a incercat sa o vanda la primarie incercand sa profite de faptul ca a fost o promisiune de campanie electorala.

      Din cate am inteles totusi casatoriile se vor oficia nu stiu de cand in casa de langa Conpet pe Bulevard!

      Ștergere
  2. Aveti un oras foarte frumos, zici ca e scos din poveste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orice oras poate fi frumos cred eu, important este ce alegi sa vezi!

      Ștergere

Multumesc pentru vizita! Abia astept sa iti citesc parerea!