luni, 20 ianuarie 2014

Cuvantul anului 2014

Am citit la începutul anului la Irina, despre alegerea un cuvânt care să definească anul în care tocmai am intrat şi mi s-a părut o idee foarte bună. În plus faţă de asta, toate acţiunile noastre din anul în curs ar trebui să fie ghidate în direcţia realizări/învăţării celor aflate în spatele cuvântului respectiv.

De atunci m-am tot gândit la asta, şi că să se vadă că nu sunt o persoană care se hotărăşte repede, am lăsat să treacă mai bine de o jumătate de luna până a alege pe deplin convinsă, cuvântul anului 2014.

Pentru mine acesta este: perseverenţă!





Acum, de ce l-am ales?
Ce înseamnă el în general şi pentru mine în particular?
Ce acţiuni specifice o să întreprind pentru a învaţă perseverenţă? - astea sunt întrebările cheie.

Dex-ul ne ajută cu o definiţie, un pic seacă, aşa cum sunt toate definiţiile, dar constituie un punct de pornire:

"PERSEVERÉNTĂ, perseverente, s. f. Acţiunea de a persevera; însuşirea de a fi perseverent; stăruinţă, statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini etc.; tenacitate. [Var.: (înv.) perseveríntă s. f.] – Din fr. persévérance, lat. perseverantia. Sursă: DEX '98 (1998)"

Am citit definiţia asta de multe ori şi esenţă pe care eu am extras-o este: statornicie în muncă, în convingeri, în atitudini.

Îmi doresc să mă apuc de mai puţine lucruri, dar să le duc la bun sfârşit. Să mă entuziasmez mai puţin de lucrurile noi şi să muncesc mai mult pentru a construi.

3 cărămizi puse în 3 locuri diferite nu vor contrui un perete, pe când dacă le punem una peste altă avem un început bun.

Mereu am fost bună în a începe lucruri, dar nu şi în a le păstra şi asta vreau să învăţ anul asta. Îmi doresc că la sfârşitul anului să se poată spune despre mine: "Este o persoană de cuvânt, în care poţi avea încredere!" şi mai vreau să învăţ să cresc în tot: în gândire, în muncă, în casă, în familie, social, etc. şi pentru asta am nevoie de perseverenţă.

Mai văd perseverenţă asta şi că un antonim al lenei şi lenevirii care te apucă atunci când amâni un lucru şi încă un lucru până când te înconjori de mii de lucruri duse până la jumate şi abandonate fără milă.

Nu mi-am făcut un plan despre cum o să fac asta, dar mi-aş dori că o dată pe luna să meditez asupra cuvatului şi acţiunilor concrete pe care le-am întreprins în direcţia lui (încă nu ştiu dacă aici pe blog sau în intimitatea sufletului meu).

Voi v-aţi ales cuvântul anului 2014?

2 comentarii:

  1. Sa stii ca as avea si eu nevoie de acest cuvant, pentru noul an. In ultimul timp am inceput nenumarate chestii si prea putine am reusit sa le duc la final. Ma las atrasa de altele mereu si abandonez vechile proiecte, spunandu-mi in gand ca voi reveni la ele candva... Bine-nteles ca nu revin niciodata... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai, ti-l fac cadou daca vrei, eu am negociat cu mine intre mai multe variante, dar acesta a iesit castigator!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru vizita! Abia astept sa iti citesc parerea!